GENEL PERSPEKTİFTEN SOSYAL DIŞLANMA OLGUSU


Doğan İ.

SOSYAL DIŞLANMA EKSENİNDE GÖRMEKTEN KAÇINDIKLARIMIZ, Dr. Siyret Ayas Şarman, Editör, Detay Yayıncılık , Ankara, ss.1-17, 2023

  • Yayın Türü: Kitapta Bölüm / Diğer
  • Basım Tarihi: 2023
  • Yayınevi: Detay Yayıncılık
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Sayfa Sayıları: ss.1-17
  • Editörler: Dr. Siyret Ayas Şarman, Editör
  • İstanbul Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

 İnsanların ekonomik, kültürel ve politik alanlardan dışlanması ile toplumsal olarak önem verilen faaliyetlere katılımının olmaması sorununu niteleyen sosyal dışlanma günümüzdeki en önemli sosyal sorunlardan birisidir. Sosyal dışlanma kavramı, 1970’li yıllar itibariyle yoksulluk çalışmalarına farklı bir bakış açısı getirmiş ve maddi yoksunlukların ötesinde sosyal ve haklarla ilgili yoksunluklara dikkat çekmiştir. Yoksulluğun çok daha ötesinde yoksunlukların sadece kişisel nedenler ve maddi boyutlarda değil aynı zamanda toplumla ilgili, ilişkisel nedenlerle, çok boyutlu ve dinamik bir boyutta inceleyen bu kavram ayrıca iyice belirginleşen ‘kırılganlığı’ nitelendirmek için kullanılmıştır. Ancak kavramın muğlak ve çok boyutlu olması sosyal dışlanmış olarak nitelendirileceklerin tespitinde yeni açılımlar oluşturmuştur. Genel olarak bir “katılamama” sorununu nitelendiren sosyal dışlanma kavramı yoksulluk, eşitsizlikler ve ayrımcılık gibi farklı kavramlarla beraber analiz edilmesi sosyal dışlanmanın anlaşılmasına yönelik çalışmaların önemini artırmaktadır. Bu çalışma, genel perspektiften sosyal dışlanmanın anlaşılmasına yönelik mevcut literatürün bir değerlendirmesini sunmaktadır. Ayrıca bu çalışmada sosyal dışlanmanın anlaşılmasına yönelik yapılan tanımların değerlendirilmesinden sonra yoksulluk, ayrımcılık, eşitsizlik ve damgalanma gibi kavramlar ile ilişkisi ve farklılıkları üzerinde durularak sosyal dışlanma çalışmalarına katkı sunulmaktadır.

 Social exclusion, which characterizes the problem of excluding people from economic, cultural, and political spheres and their lack of participation in socially important activities, is one of the most important social problems today. The concept of social exclusion brought a different perspective to poverty research in the 1970s, focusing attention on social and rights deprivations that go beyond material deprivations. This concept, which examines deprivation in a multidimensional and dynamic dimension that is not only personal and material but also social and relational, is also used to characterize the "vulnerability" that is increasingly evident. However, the ambiguous and multidimensional nature of the concept has created new possibilities in determining those who are labeled socially excluded. The analysis of the concept of social exclusion, which characterizes the problem of "non-participation" in general, along with various concepts such as poverty, inequality, and discrimination, increases the importance of studies aimed at understanding social exclusion. This study provides an assessment of the existing literature on understanding social exclusion from a general perspective. In addition, after assessing the definitions for understanding social exclusion, this study highlights the relationship and differences between this concept and other concepts such as poverty, discrimination, inequality, and stigmatization, and provides contributions to studies on social exclusion.