Preeklamptik anne bebeklerinin kordon kanı kardiyak troponin T ve proteine bağlı olmayan demir düzeyleri

KARADENİZ L., ÇOBAN E. A., Ince Z., TÜRKOĞLU Ü., CAN G.

Çocuk Dergisi, cilt.8, sa.1, ss.30-36, 2008 (Hakemli Dergi) identifier

• Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 8 Sayı: 1
  • Basım Tarihi: 2008
  • Dergi Adı: Çocuk Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)

Amaç: Hipoksik yenidoğanlarda artmış kardiyak troponin T'nin (cTnT) kardiyak hasarın, yüksek proteine bağlı olmayan demir düzeyinin de (NPBI) artmış serbest radikal yapımı ve perinatal beyin hasarının göstergesi olduğu gösterilmiştir. Bu çalışmada, preeklamptik anne bebeklerinin kordon kanı serum cTnT ve plazma NPBI düzeyleri ölçüldü, sonuçlarla klinik bulgular arasındaki ilişkiyi belirlemek amaçlandı. Yöntem: Çalışma, 50'si preeklamptik (çalışma grubu), 50'si preklamptik olmayan sağlıklı annelerden (kontrol grubu) doğan 100 yenidoğanda yapıldı. Kordon kanında serum cTnT, plazma NPBI düzeyleri ve kan gazı bakıldı. Kardiyak troponin T için > 0.03 nglmL değeri yüksek olarak kabul edildi. Bulgular: Çalışma ve kontrol grubunun ortalama gestasyon yaşları 36.1 ±3.5 hafta ve 38.1 ±1.9 hafta (p<0.01), ortalama doğum ağırlıkları 2.456+945 g ve 3.059±493 g (p<0.01) bulundu. Serum cTnT düzeyi > 0.03 nglmL olan bebek oranı çalışma grubunda daha yüksek saptandı (% 48 ve % 24, p<0.05). Yüksek serum cTnT düzeyi ile klinik bulgular arasında anlamlı ilişki bulunmadı. Ortalama plazma NPBI düzeyi çalışma grubunda daha düşük bulundu (2.02±l .47 jimollLve 2.98+1.44 pımollL, p<0.01).Termve preterm bebeklerin serum cTnT ve plazma NPBI düzeyleri arasında anlamlı bir fark saptanmadı. Sonuç: Kronik uteroplasental yetersizliğin olduğu preeklamptik anne bebeklerinde artmış serum cTnT düzeyleri kardiyak hasar sonucu olabilir. Ancak, plazma NPBI düzeyleri beklenildiği gibi yükselmemiştir. Kronik hipokside fetal serebral koruyucu mekanizmaların serebral etkilenmeyi önlediği varsayımı ile yüksek plazma NPBI düzeyleri ancak akut hipoksik durumlarda yol gösterici olabilir.
Objective: In hypoxic newborns, cardiac troponin T (cTnT) was shown to be an indicator of cardiac damage and high levels of non protein bound iron (NPBI) an indicator of increased free radical production and perinatal brain damage. The aim of this study was to determine cord blood serum cTnT and plasma NPBI levels in neonates of pre-eclamptic mothers and to assess their relevance to clinical characteristics. Method: The study included 100 neonates, of which 50 babies are born to pre-eclamptic mothers (study group) and 50 babies to non pre-eclamptic healthy mothers (control group). Serum cTnT, plasma NPBI and blood gas were measured in cord blood. Serum cTnT levels > 0.03 nglmL was accepted as high. Results: The mean gestational age in the study and control groups were 36.1±3.5 weeks and 38.1+1.9 weeks (p<0.01), mean birth weights were 2.456+945 g and 3.059+493 g (p<0.01). The number of neonates with serum cTnT levels > 0.03 nglmL was higher in the study group (48 % vs 24 %, p<0.05). There was no relation between high serum cTnT levels and clinical characteristics. Mean plasma NPBI level was lower in the study group (2.02±1.47 pimol/L vs 2.98±1.44 pimollL,p<0.01). Serum cTnT and plasma NPBI levels of term and preterm babies were not significantly different. Conclusion: Increased levels of serum cTnT may be the result of cardiac damage in babies of pre-eclamptic mothers with chronic uteroplacental deficiency. However, plasma NPBI levels were not high as expected. It may be speculated, that fetal cerebral protective mechanisms may prevent cerebral damage in chronic hypoxia and high plasma NPBI levels may be an indicator of acute hypoxic conditions.