Azerbaycan Siyasi Muhaceretinin İstanbul'daki Basın Etkinliklerinin (1923-1931) Kamuoyu Oluşturmadaki Rolü

ULUSOY NALCIOĞLU B.

İü İletişim Fakültesi, İstanbul, 2004

• Yayın Türü: Kitap / Araştırma Kitabı
  • Basım Tarihi: 2004
  • Yayınevi: İü İletişim Fakültesi
  • Basıldığı Şehir: İstanbul

Kitabın konusunu Azerbaycan siyasi muhaceretinin İstanbul'daki basın etkinliklerinin gerek Azerbaycan'daki gerekse diasporadaki Azerbaycan Türkleri arasında Bolşevik karşıtı bir kamuoyu oluşturmadaki etkisi ve buna bağlı gelişen olaylar teşkil etmektedir. Halk arasında Bolşevik yönetimine karşı güçlü bir memnuniyetsizliğin oluşması, bu memnuniyetsizliğin yönetime karşı başkaldırı şeklini alması, halkın giriştiği isyanlar, boykotlarla Bolşevik yönetime zor anlar yaşatması, Rusya Komünist Bolşevik Partisi'nin halkın gözünde itibarının düşmesi ve güvenirliğini yitirme emareleri göstermeye başlamasıyla, Sovyet Rusya ve Sovyet Azerbaycan KP yetkililerinin almak zorunda kaldıkları tebirlere değinilmektedir. Dolayısıyla bu çalışma aracılığıyla, kitle iletişim araçlarının önemli bir kamuoyu oluşturma ve yönlendirme aracı sayıldıkları kadar, siyasal ve ekonomik savaşım alanında ne denli etkili bir vasıta niteliğine haiz olduklarına dikkat çekilmektedir.