SİLVAN RÜŞDİYE MEKTEBİ VE TEDRİSATI

Örenç A. F.

SULTANLAR ŞEHRİ SİLVAN Eğitim - Kültür - Medeniyet, Oktay Bozan,Mutlu Saylık,İbrahim Tavukçu,Burak Kazan, Editör, Sorun Yayınları, Ankara, ss.1-34, 2021

• Yayın Türü: Kitapta Bölüm / Araştırma Kitabı
  • Basım Tarihi: 2021
  • Yayınevi: Sorun Yayınları
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Editörler: Oktay Bozan,Mutlu Saylık,İbrahim Tavukçu,Burak Kazan, Editör

Osmanlı’da 19. yüzyılın modern eğitime geçiş adımları sürecinde ortaya çıkan ve ilköğretim ile ortaöğretim kademelerinde eğitim verilen rüşdiyeler, İkinci Meşrutiyet sonrasında bağımsız statülerini yitirmiştir. İlk olarak 1847’de eğitime başlanan ve 1913’de resmi statülerini kaybeden bu mektepler, hemen hemen imparatorluğun her köşesinde açılmıştır. Rüşdiyeler modern eğitimin yaygınlaşmasında ve eğitimdeki klasik-modern uyumu sorunlarının aşılmasında olumlu yönde işlev görmüştür. Rüşdiye mekteplerinde sağlanan başarıya Diyarbakır Vilayeti genelini ve Silvan Kazası’nı örnek göstermek mümkündür. Silvan’da 1895’de eğitime başlayan rüşdiye mektebi, yaklaşık 18 yıl faal olmuş, okulda zengin bir müfredat uygulanmış ve Müslim-Gayrimüslim mezunlar verilmiştir. Dönemin arşiv belgelerine de yansıdığı üzere maarife düşkün olan Silvan halkının desteği ile açılan ilk rüşdiyeye, öğretmen okulu mezunu muallim tayininde zorluk yaşansa da burada görevli Kürtçe bilen ve ulemadan olan hocaların halkın mektebe olan desteğini artırdığı anlaşılmaktadır. Silvan kazasında Gayrimüslim mektepler ve misyoner okulları bulunduğu halde açılışından itibaren rüşdiyeye Gayrimüslim öğrencilerin ilgi göstermesi, okuldaki eğitim kalitesini yansıtması bakımından dikkate değer bulunmuştur.