Farklı lokalizasyonlarda marjinal zon lenfoma


Aydın S., Demir M. G., Uzun A., Boldaz E., Faraşoğlu A.

40. Türk ulusal kulak burun bogaz ve bas boyun cerrahisi kongresi , Antalya, Türkiye, 7 - 11 Kasım 2018, ss.163

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.163
  • İstanbul Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

[EP067][Baş ve Boyun Cerrahisi]

FARKLI LOKALİZASYONLARDA MARJİNAL ZON LENFOMA

Sedat Aydın1, Mehmet Gökhan Demir2, Ayşegül Uzun1, Eren Boldaz1, Abdussamet Faraşoğlu1

1Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kartal Dr Lütfi Kırdar EAH KBB Kliniği İstanbul 2Etimesgut Devlet Hastanesi KBB kliniği Ankara

Amaç: Non Hodgkin lenfoma (NHL) baş boyun bölgesi malinitelerinin % 25’ini oluşturmaktadır. Bu tümörlerin çoğu farenks, paranazal sinüs, nazal kavite, oral kavitede vs. yer almaktadır. Bu lokalizasyonlar arasında parotis bezi nadir bir lokalizasyondur. Parotis bezi malinitelerinin sadece %1.7-3.1’ini lenfomalar oluşturmaktadır. Tonsil marjinal zon lenfomasıda nadir bir lenfoma türüdür. bu çalışmadaki amacımız farklı lokalizasyonlarda karşılaşabileceğimiz MALTOMA olgularına dikkat çekmektir. Olgunun özellikleri: Olgu 1: Yutmada güçlük ve yutma esnasında takılma hissi olan hastada tonsilde kitle tespit edilmiş olup yapılan tonsillektomi sonrasında tonisilde MALTOMA tanısı kondu. Olgu 2: Parotis lokalizasyonunda kitle nedeni ile kliniğe başvuran tekrarlanan İİAB’ye rağmen tanı konulamayan ve bu güçlük sonrasında tanı amacı ile parotidektomi yapılan hastada MALTOMA tanısı kondu.

page163image380507184 page163image380507472

Tedavi
Her iki
kemoterapi
her hangi
Yorum: İki farklı lokalizasyonda yer alan MALTOMA tanısı konmuş vakaları sunduk. Bir olguda tanıca güçlük yaşamamıza rağmen diğer vakada kolaylıkla tanı koyabildik. Kulak burun boğaz pratiğinde kitlesel lezyon ile karşılaştığımızda MALTOMA tanısı aklımızda bulundurmamız da fayda vardır.

Anahtar Kelimeler: Marjinal zon lenfoma, Non hodgkin lenfoma, Parotis, Tonsil