Research of In Vitro Activity of Bedaquiline In Nontuberculous Mycobacteria

Özçatalkaya N. E., Türkkal S., Çiftçi E., Yaman G., Şatana D.

European Society of Mycobacteriology (ESM), Tirane, Arnavutluk, 25 - 28 Haziran 2023, ss.47

• Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Tirane
  • Basıldığı Ülke: Arnavutluk
  • Sayfa Sayıları: ss.47

Tüberküloz dışı mikobakteri kaynaklı infeksiyonlar Dünya çapında günden güne artış göstermektedir. Tedavi edilebilir bir hastalık olmasına karşın çoklu ilaç kullanımı, doğal veya kazanılmış direnç, Mycobacterium tuberculosis kompleksi ile ayrımının doğru yapılamaması gibi nedenlerden dolayı tedavi rejimleri uzun sürebilmekte ve bazen başarısızlıkla sonuçlanabilmektedir. Bu sorunlar neticesinde karşılaşılabilecek direnç nedeniyle yeni ilaçların keşfedilmesi son derece önem taşımaktadır. Andries ve arkadaşlarının 2005 yılında keşfettikleri bedakulinin, çoğul ilaç dirençli M. tuberculosis ve tüberküloz dışı mikobakteri suşlarında etkili olduğu yapılan çalışmalarla gösterilmiştir. Çalışmamızda ülkemizde henüz kullanıma girmemiş olan bedakulinin İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi Mikobakteriyoloji laboratuvarına ve İstanbul Düzen Laboratuvarı’na rutin inceleme amacıyla gönderilmiş örneklerden izole edilen tüberküloz dışı mikobakteri suşlarına etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmaya 14 farklı türdeki 58 hızlı ve 45 yavaş suş dahil edilmiştir. Mikrodilüsyon metodunda bedakulinin MİK aralığı 0.008-16 µg/ml olarak kılavuzlarda belirtildiği üzere uygulanmıştır. Yavaş üreyen suşların tamamının bedakuline duyarlı olabileceği (MİK ≤0.25µg/ml), hızlı üreyen suşların 16’sının ise dirençli (MİK >0.25µg/ml) olabileceği belirlenmiştir. Dirençli olabilecek suşların yedisinin M. fortuitum, beşinin M. abscessus, üçünün M. chelonae ve birinin M. elephantis olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak bedakulin’in tüberküloz dışı mikobakteri suşlarına karşı oldukça yüksek aktivitesi olduğu gözlemlenmiştir.

Anahtar Kelimeler: Bedakulin, Tüberküloz, Tüberküloz Dış Mikobakteri, Mikrodilüsyon, Antitüberküloz Duyarlılık Testi

Bu çalışma, İstanbul Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafından desteklenmiştir. Proje No: 38096