Basel III Uzlaşısı Kapsamında Likidite Riski

Aydemir B., Kazan H.

5th International Social And Economic Research Student Congress, Konya, Türkiye, 22 - 23 Aralık 2022, ss.13-14

• Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Konya

Fazla olan birimden fon alan ve aldığı fonları, açığı olan birimlere ödünç veren bankalar, fon toplama ve borçlanma yükümlülüklerini gerçekleştiren finansal aracılardır. Teknolojinin hızlı gelişimi ve uluslararası ekonomik yapının birbirleriyle daha bağlantılı hale gelmesinin hemen ardından, modern bankacılık sistemi yaygınlaşmıştır ve bankacılık sektöründe küreselleşme başlamıştır. Bu gelişmelerle birlikte uluslararası piyasada faaliyet gösteren bankaları koordine etmek ve merkez bankaları arasında para transferlerini kolaylaştırmak amacıyla 1930 yılında İsviçre'de Uluslararası Takas Bankası (BIS) kurulmuştur. BIS öncülüğünde G10 ülkelerinin merkez bankası yöneticileri tarafından 1974’te oluşturulan Basel Komitesi, dünya çapında bankacılık denetiminin kalitesini iyileştirmeyi amaçlamıştır. Bu amaçla, 1988 yılında Basel I, 2004 yılında Basel II ve 2003 yılında Basel III Uzlaşı görüşmeleri gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada Basel III Uzlaşısı’nın önemli bileşenlerinden biri olan likidite riski, bu riskin oluşma nedenleri, likidite riskine karşı alınabilecek önlemler ve uzlaşının gerektirdiği küresel likidite oranları detaylıca açıklanacaktır.