Pediatrik Yaş Grubunda Endoskopik Üçüncü Ventrikülostomi Yapılan Hastaların İncelenmesi

Öztürk S., Öztürk M., Ergüven M., Özler D., Ünal T. C., Dolaş İ., ...Daha Fazla

TND 35. bilimsel kongresi, Antalya, Türkiye, 24 - 28 Kasım 2022, ss.161-162

• Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Antalya

Giriş ve Amaç: Beyin omurilik sıvısının (BOS) emiliminin bozulması, aşırı salgılanması veya dolaşımında bir obstrüksiyon olması durumunda ventriküler dilatasyonla karakterize hidrosefali olarak adlandırılan klinik tablo ortaya çıkar.

Hidrosefalinin cerrahi tedavisinde günümüzde ventriküloperitoneal (V/P) şant ve endoskopik üçüncü ventrikülostomi (EÜV) sık olarak yapılan ameliyatlardır. Bu bildirimizde EÜV ameliyatı yapılan 18 yaş altındaki hastaların yaş ve cinsiyete göre dağılımları, etiyolojik faktörleri, cerrahi komplikasyonları ve V/P şant ihtiyaçları açısından incelenmesi amaçlanmıştır.

Gereç ve Yöntem: İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi, Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı’nda 2015-2022 yılları arasında 18 yaşın altında hidrosefali nedeniyle EÜV ameliyatı yapılmış 44 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Hastalar klinik ve radyolojik sonuçlar açısından retrospektif olarak değerlendirilmiştir.

Bulgular: Hidrosefali nedeniyle EÜV yapılmış 44 hastanın 24’ü kadın (%54,5), 20’si erkek (%45,4) olup hastaların ortalama yaşı 7,3 idi. 14 has tanın (%31,8) 1 yaş ve altında, 15 hastanın (%34) 2 ile 10 yaş arasında ve

15 hastanın (%34) ise 11 ile 18 yaş arasında olduğu görüldü. En sık görülen başvuru şikâyeti 11 hastada (%25) baş ağrısı iken bunu 9 hastada (%20,4) baş çevresinde büyüme, 7 hastada (%15,9) bulantı-kusma ve 4

hastada (%9,0) görülen nöbet geçirmenin takip ettiği saptandı. Hastaların 14’ünde (%31,8) hidrosefaliye neden olan intrakranyal bir tümör saptandı. Hidrosefaliye 5 hastada (%11,3) spina bifida, 3 hastada (%6,8) nöro-

fibromatozis ve 3 hastada (%6,8) araknoid kist eşlik ettiği görüldü. EÜV yapılan 44 hastanın 7’sinde (%15,9) postoperatif yara yeri problemi geliştiği görüldü. EÜV yapılmış 44 hastanın 25’inde (%56,8) hidrosefalinin ge-

rilediği görülürken, 14 hasta (%31,8) ikinci bir kez opere edilerek V/P şant takıldı. Bu 14 hastanın 7’sine (%50) EÜV sonrası ilk ayda, 4’üne (%28,5) ise EÜV sonrası 1-3 aylık süreçte V/P şant takıldı. 5 (%11,3) hastada ise daha

önceden geçirilmiş V/P şant operasyonu mevcut olup, şant disfonksiyonu gelişmesi nedeniyle yeniden opere edilerek EÜV yapıldı.

Sonuç: EÜV günümüzde hidrosefali tedavisinde sık olarak uygulanan bir yöntemdir. EÜV sonrası postoperatif erken dönemde V/P şant takılma ihtiyacı açısından hastalar klinik ve radyolojik açıdan yakın takip edilmelidir.

Anahtar Sözcükler: Hidrosefali, endoskopik üçüncü ventrikülostomi, pediatri, V/P Şant