Cumhuriyet'in İlanının 100. Yıl Dönümü

Creative Commons License

Sancaktar F. M. (Yürütücü), Güllü R. E. (Yürütücü), Eraslan C., Bozkurt A. (Yürütücü), Aydoğdu M. (Yürütücü), Dere U. (Yürütücü), et al.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2023 - 2023

• Proje Türü: Kültür ve Turizm Bakanlığı
  • Başlama Tarihi: Ocak 2023
  • Bitiş Tarihi: Kasım 2023

Proje Özeti

1923, Millî Mücadele’nin zaferle neticelenmesinin ardından birçok önemli gelişmenin yaşandığı bir yıldır. Zira 1923’te ekonomi alanında mühim kararların alındığı Türkiye İktisat Kongresi toplanmış, TBMM’nin ilk dönemi yeni seçim kararının alınmasıyla birlikte sona ererek ikinci dönem TBMM teşkil edilmiş, savaş döneminin ardından kalıcı sulh sağlanarak Lozan Barış Antlaşması imzalanmış, Cumhuriyetin ilanıyla yeni rejime geçilmiş, Ankara yeni devletin başkenti olarak seçilmiş, kadim payitaht İstanbul düşman işgalinden kurtulmuş ve hem iç hem de dış politikada muhtelif olaylar cereyan etmiştir. 1923 yılının kıvrımları arasında irili ufaklı daha pek çok gelişme saklıdır. Bu noktadan hareketle İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü ve Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı iş birliği ile “Cumhuriyetin İlanının 100. Yıldönümü: 1923” isimli bir uluslararası sempozyum gerçekleştirilmesi planlanmıştır. Sempozyumun amacı kısaca Türkiye’nin 1923 yılı gelişmelerine ışık tutmaktır. Ayrıca bu sempozyum sayesinde bilim adamları, yaptıkları araştırmaları tartışma imkânı bulacaklardır. Akademisyenlerle yapılan iş birliği sayesinde uluslararası ve ulusal irtibatlar sağlanacak ve kültürel ilişkiler geliştirilecektir.