İnflamatuvar Bağırsak Hastalığı Olan Çocuklarda Yaş Uyumlu Fekal Mikrobiyota Transplantasyonunun Etkinliği


Sağ E. (Yürütücü), Karacan B., Öksüz L., Oğuz F., Durmaz Ö., Önal Z., et al.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2023 - 2025

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Ocak 2023
  • Bitiş Tarihi: Ocak 2025

Proje Özeti

Fekal mikrobiyota transplantasyonu (FMT); sağlıklı mikrobiyotaya sahip bir donörün gaitasını, hasta bireyin sindirim sistemine transfer eden bir prosedürdür. FMT’de hedef, disbiyozu olan hastanın florasını, sağlıklı bireylerin mikroorganizmalarıyla değiştirerek vücudun metabolik dengesinin tekrar düzenlenmesini sağlamaktır. Eski çağlarda bile farklı yöntemlerle uygulanan bu yöntem, son 20 yılda oldukça sık kullanılmaya başlanmıştır. Tekrarlayan Clostridium difficile (CD) enfeksiyonunda FMT tedavisi, FDA onayı alan bir tedavi yöntemi olup %98’e varan kür oranına sahiptir. Bunun dışında çocuklarda inflamatuvar bağırsak hastalığında FMT uygulanması ile ilgili birçok çalışma mevcut olup kür oranı %33-100 arasında değişmektedir
Çocuklarda FMT uygulaması giderek yaygınlaşmaktadır. FMT‘nin birçok hastalığın tedavisine katkıda bulunabileceği öne sürülmekte ve bu konuda yapılan çalışmalar devam etmektedir. Çocuk ve erişkinlerin mikrobiyota dağılımı birbirinden farklı olduğu için erişkin mikrobiyotasının çocuklara uygulanması sonucu immun yaşlanma-mikrobiyom değişikliği gelişebilmektedir. Bu nedenle çocuklarda yaş uyumlu donörlerin kullanılması, uzun dönem yan etkilerin önüne geçebilmek için önemlidir.
Bu çalışmada, İBH’sı olan çocuklarda yaş uyumlu FMT’nin etkinliği araştırılacaktır. Hastalara ayda 1, üçer kez kolonoskopi yoluyla FMT uygulanacaktır. Bu çalışmanın sonuçlarına göre öncelikle İstanbul Tıp Fakültesi’nde bir merkez kurulacaktır. Bu merkezin hem ülkemizde hem de bölgemizde hizmet vermesi hedeflenmektedir. Çalışma sonuçlarının literatüre katkı sağlayacağı düşünülmektedir.