Meksika Kültürel Geleneklerinin Ülke Edebiyatına Yansımalarının İncelenmesi

YENER GÖKŞENLİ E. (Yürütücü)

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2017 - 2019

• Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Mayıs 2017
  • Bitiş Tarihi: Ağustos 2019

Proje Özeti

Bu çalışmanın amacı Latin Amerika'ya, özellikle de Meksika'ya ait bazı önemli kültürel öğelerin incelenmesi, bunların doğuşunun, gelişiminin, toplumda benimsenmesinin ve yaygınlaşmasının araştırılmasıdır. Araştırma boyunca Meksika ve diğer Latin Amerika ülkelerinin bir takım folklorik öğeleri incelenerek, bu öğelerin İspanyolların Amerika’ya gelişinden önce oranın hâkimi olan yerli halklara uzanan tarihçesi, farklı inanışları ve gelenekleri incelenecektir. Söz konusu ülkelerle ilgili elde edilecek tüm kültürel bilgiler, onları edebiyat yoluyla okurlara aktaran Latin Amerika yazınının en önemli temsilcilerinin eserleri aracılığıyla irdelenecektir. Bu araştırmayı gerçekleştirirken Meksika'nın başkenti Mexico City'de bulunan ve ülkenin en önemli üniversitesi olan UNAM'ın (Universidad Autonoma de Mexico-Meksika Ulusal Otonom Üniversitesi) Filoloji Araştırmaları Enstitüsü (Instituto de Investigaciones Filologicas) ziyaret edilip, konuyla ilgili uzman olan öğretim üyeleriyle görüşülmesi ve Enstitü'nün binlerce kitap barındıran değerli kütüphanesinden yararlanılması hedeflenmektedir.