Aşırı üreyebilen bazı mikroalglerin büyümesine etki eden faktörlerin belirlenmesi


Taş S. (Yürütücü), Şemin S.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2023 - 2025

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Mayıs 2023
  • Bitiş Tarihi: Ekim 2025

Proje Özeti

Sucul ortamlarda yaşayan tek hücreli mikroskobik canlılar (mikroalgler) olan fitoplanktonik organizmalar fotosentez yoluyla inorganik maddeden organik maddeyi üreten birincil üreticiler olarak bilinmektedir. Fotosentez sürecinde son ürün olan oksijeni serbest bırakarak diğer canlıların solunumuna imkan sağlarlar. Ayrıca ortamdaki fizikokimyasal değişimlerine karşı çok hassas oldukları için, su kalitesi izleme çalışmalarında indikatör organizma olarak kullanılmaktadırlar. Sucul ortamlarda uygun çevresel koşullarda (yeterli besleyici element, ışık ve sıcaklık) bazı mikro-alg türleri aşırı çoğalarak “Alg Aşırı Üreme Olayı”na neden olabilmektedirler. Alg aşırı üreme olaylarının büyük bir bölümü uygun ortam koşullarının mevcut olduğu ilkbahar ve yaz aylarında meydana gelmektedir. Alg aşırı üremeleri büyük çoğunluğu zararsız olmakla birlikte hücre bolluğunun çok yüksek olduğu durumlarda çeşitli yollarla farklı zararlı etkilere de neden olabilmektedirler. Bu durum “Zararlı Alg Aşırı Üremeleri” olarak bilinmektedir. İstanbul Haliç’te geçmiş yıllarda yapılan çalışmalarda farklı taksonomik gruplara ait 10’dan fazla mikroalg türünün aşırı üreme olaylarına neden olduğu bildirilmiştir. Bunlar arasında diyatomlardan Pseudo-nitzschia spp. Skeletonema spp. ve Thalassiosira sp.; dinoflagellatlardan Heterocapsa triquetra, Prorocentrum cordatum ve Scrippsiella trochoidea; diğer fitoflagellatlardan ise Euglena viridis, Eutreptiella marina, Heterosigma akashiwo ve Teleaulax amphioxeia türlerinin aşırı üremeye neden oldukları bilinmektedir. Bu çalışmada Haliç’ten plankton kepçesiyle alınacak olan canlı örneklerde, aşırı üreme potansiyeli bulunan türlerin mikroskobik yöntemlerle morfolojik tayinleri yapılacaktır. Bu türlerden izole edilerek kültür ortamına alınacak suşların büyümesi sağlanacaktır. Daha sonra, elde edilecek olan saf kültürlerde deneysel olarak sıcaklık, tuzluluk ve ışık gibi abiyotik faktörlerin mikroalg büyümesi üzerine olan etkileri belirlenecektir.