Sporcularda Dalgalanan Asimetri Düzeylerinin Kondisyonel Özelliklere Etkisinin İncelenmesi


Creative Commons License

Öztürk M.(Yürütücü), Duyar İ.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2017 - 2019

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Mart 2017
  • Bitiş Tarihi: Aralık 2019

Proje Özeti

Dalgalanan asimetriler birçok türde fenotipik ve genotipik kalitenin öngörülmesinde kullanışlı bir göstergedir. Öte yandan sportif performans ile genotipik kalite arasında da bir takım ilişkilerin olabileceği öngörülmektedir. Bu hipotezden çalışmanın amacı, dalgalanan asimetrilerin fiziksel kalitenin ve sportif kondisyon değerlendirilmesinde kullanılabilirliğinin araştırılacaktır.

Tarama modeline göre tasarlanan araştırmaya, 2017-2019 yılları arasında İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Spor Bilimleri Fakültesinde öğrenim gören gönüllü 107 (51 erkek, 56 kadın) öğrencilerinden bir kesit alınmıştır. Çalışmada, sporcu öğrencilerin dalgalanan asimetri düzeyleri kulak, 2, 3 ve 4. el parmak uzunlukları; kulak, diz ve dirsek genişliği olmak üzere 7 bilateral ölçüm alınmıştır. Öğrencilerin sportif performansın belirleyicileri olarak dayanıklılığı belirlemek üzere 20 Metre Mekik Koşusu, kuvveti belirlemek üzere el pençe ve bacak kuvveti, esnekliği belirlemek üzere Otur Eriş testi ve sürat belirlemek için de 30 Metre Tekrarlı Sprint testi uygulanmıştır. Bunun dışında öğrencilerin genel fiziksel yapıya ilişkin beden ağırlığı, boy uzunluğu ve beden yağ ölçümleri yapılmıştır. Elde edilen ölçüm sonuçlarının değerlendirilmesinde öncelikle, dalgalanan asimetriler ile performans belirleyicileri ve fiziksel yapı arasındaki ilişkilere ve benzerlik farklılıklarına bakılmıştır.

Çoklu regresyon analizi sonuçlarına göre, kızlarda 30 metre en iyi koşu testi sonuçları ile kombine DA arasında pozitif yönde bir ilişki ortaya çıkmaktadır (P = 0,048). Söz konusu ilişki, düşük düzeyde dalgalanan asimetri sergileyen kadın sporcuların daha süratli koştukları şeklinde yorumlanabilir. Ancak bu iki değişken arasındaki ilişki erkeklerde -serpilme grafiğine göre-  pozitif yönlü olarak izlense de, istatistiksel açıdan anlamlı değildir. Öte yandan kadın sporcularda yorgunluk indeksi arttıkça, kombine dalgalanan asimetri indeksi de artış göstermektedir (P = 0,033).