Kan Kültürlerinden İzole Edilen Metisiline Dirençli Staphylococcus aureus İzolatlarında Seftarolinin Tek Başına ve Kombine Halde İnvitro Etkinliğinin Araştırılması


Altay Kara G., Öksüz L. (Yürütücü)

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2022 - 2023

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Aralık 2022
  • Bitiş Tarihi: Aralık 2023

Proje Özeti

Metisiline dirençli S. aureus (MRSA), hastane kökenli enfeksiyonların başlıca nedenlerinden biridir. 1990‘lı yıllardan bu yana sağlık bakımından yoksun risk grubundaki hastalarda toplum kökenli MRSA enfeksiyonları tanımlanmıştır. MRSA enfeksiyonları sağlık sisteminde hem klinik hem de ekonomik sorunlara yol açmaktadır.
Ciddi MRSA enfeksiyonlarında yıllardır temel tedavi seçeneği olan vankomisinin uzun süreli kullanımı sonucu vanA ve ilişkili genlerin kazanılmasına bağlı olarak vankomisine dirençli S. aureus (VRSA) izolatları ortaya çıkmış ve alternatif tedavi seçenekleri ihtiyacı doğmuştur. Bu seçeneklerden biri olan daptomisinin MRSA, VRSA ve VISA izolatlarına etkin olduğu bilinmektedir. Kullanıma girmesinden kısa bir süre sonra ortaya çıkan daptomisine dirençli S. aureus (DRSA) izolatlarında daptomisinin hücre membranına bağlanmasında azalma olduğu bildirilmiştir. DRSA izolatlarının tedavisinde daptomisinin bir beta laktam antibiyotik ile kombinasyonu önerilmektedir.
Beta laktam grubu 5. kuşak sefalosporin olan seftarolin MRSA, VRSA, DRSA dahil olmak üzere birçok patojene etkili olan geniş spektrumlu bir antibiyotiktir. 2010 yılında akut bakteriyel cilt ve yumuşak doku enfeksiyonları ve toplum kökenli pnömoni tedavisi için FDA tarafından onaylanmıştır.
Ancak geçtiğimiz yıllarda Tayland ve İspanya’dan, PBP2a da meydana gelen mutasyon ile ilişkili seftarolin dirençli MRSA izolatları bildirilmiştir. Endişe uyandıran bir gelişme olarak, dünya çapında seftaroline duyarlılığı azalmış MRSA izolatları ortaya çıkmış ve özellikle Çin, Tayland ve Avustralya’da artan direnç oranları bildirilmiştir. Seftaroline dirençli izolatlarda seftarolin-daptomisin kombinasyonları önerilmektedir. Bu kombinasyonda, seftarolin, daptomisinin bakteri hücre membranına bağlanmasını arttırarak sinerjik etki oluşturmaktadır.
Bu çalışmada İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji laboratuvarına gönderilen kan kültürlerinden izole edilen MRSA izolatlarında seftarolinin tek başına etkinliğinin, ardından seftaroline dirençli izolatlarda vankomisin ve daptomisin ile kombine halde in vitro etkinliğinin araştırılması amaçlanmıştır.